Al 19 jaar uw betrouwbare funderingspartner

Stalen buispalen schroeven of lassen

Home Heien in beperkte ruimte Stalen buispalen schroeven of lassen

Stalen buispalen schroeven of lassen

Hoe kunnen wij een tot wel 30 meter diepe paalfunderingen maken, terwijl er een betonnen plafond op nog geen 2 meter boven het beschikbare werkterrein zit? Dat doen we door onze funderingspalen op te bouwen en te koppelen (middels elektrisch lassen of schroeven) uit verschillende buiselementen!

Een grote heimachine drukt en/of slaat een lange betonnen prefabpaal de grond in. Dat gaat niet in een krappe, lage werkruimte. Dan is het specialistisch heimaterieel van Euro Funderingen nodig. Wij funderen namelijk al vanaf een beschikbare werkhoogte van 1,85m!

Voor elke situatie een oplossing

Hoe onze fundering werkt

Al onze funderingsmethodes werken met open (holle) stalen buizen. De onderkant (voet) de buis wordt voorzien van een aangelaste stalen voetplaat. Afhankelijk van de methode (trillingsarm of trillingsvrij) is het eerste element van de buis voorzien van afgesloten platte bodem, of voorzien van een schroefblad en eventueel paalpunt. Deze buis wordt, afhankelijk van de toegepaste methode, de grond in geslagen of gedraaid.

Als de bovenkant van de buis na het inbrengen bijna het maaiveld heeft bereikt, komt er een nieuw element bovenop met een trompverbinding of schroefverbinding. Door dit proces te herhalen bereiken we de gewenste diepte en kan de holle buis worden gevuld met beton of grout.

Paalelementen koppelen met lassen

De meest gebruikelijke methode is om de buiselementen aan elkaar te lassen. Bij trillingsarm heien wordt de bovenkant van een buiselement voorzien van een tromp. Dit is een verbreding die we van tevoren bovenaan de buis hebben aangebracht. Hierdoor kan de volgende buis een stukje in het vorige element worden gestoken. Bij trillingsvrij funderen wordt een verbinding gemaakt met een binnenring waardoor de buis overal op gelijke dikte blijft. Daarna wordt de verbinding elektrisch gelast. Hierdoor wordt een enorm sterke verbinding gecreëerd. Hierna kan verder worden gegaan met het op diepte heien tot dat de juiste diepte van de paal bereikt is. Het grote voordeel van lassen is dat het, ten opzichte van een schroefverbinding, een voordeligere methode is. Nadeel is wel dat er gebruik moet worden gemaakt van dikwandige buiselementen om een sterke lasverbinding te kunnen waarborgen (bij dezelfde diameter buis is er, per strekkende meter paal, meer staal nodig).

Stalen buispalen schroeven

In plaats van een gelaste verbinding van de paalelementen, kan er in een vuurgevaarlijke werkomgeving met installatie van stalen buispalen of groutinjectiepalen, ook gekozen worden voor een verbinding met schroefdraad om de paalelementen te koppelen.

Door deze schroefdraadverbinding tussen stukken buis, hoeft er niet gelast te worden op de werklocatie. Dit is een enorm voordeel in kwetsbare werkomgevingen, of omgevingen waar geen open vuur toegestaan is (denk bijvoorbeeld aan gaslocaties en chemische fabrieken). Op deze manier kan, net zoals bij lassen, de gewenste diepte bereikt worden. Een extra voordeel, is dat de stukken buis sneller aan elkaar verboden kunnen worden.

Deze verbinding is ook mogelijk bij casing draaipalen, maar omdat deze palen een dikkere staalwand hebben moeten ze vooraf voorzien worden van een aangelast stuk buis met schroefdraad. Door deze extra handeling is dit een kostbare methode en wordt deze methode alleen toegepast in een sterk vuurgevaarlijke werkomgeving.

Succesvolle projecten

In ziekenhuis Nij Smellighe hebben wij de fundering voor een MRI scanner geplaatst. Nadat we over het gebouw naar een binnenplaatsje zijn getakeld, konden we de werkplek bereiken. Hier hebben we trillingsvrij 4 palen aangebracht.

In het bekende Familia warenhuis in Oldenburg hebben wij verschillende schoefinjectiepalen aangebracht, waar verstevingspalen voor het dak op bevestigd kunnen worden. Hier is gebruikt gemaakt van palen met schroefdraad.

Wilt u meer weten over ons familiebedrijf? Stel hier uw vraag