Euro funderingen

Fundering op staal

Een fundering op staal

Een fundering op staal is een methode waarbij de fundering direct op de draagkrachtige grond wordt geplaatst. Een fundering op staal wordt vaak toegepast bij gebouwen met een relatief lichte belasting, zoals een woning of bijgebouw en in gebieden waar de draagkrachtige zandlaag zich dicht bij het oppervlak bevindt. Het is een efficiënte en kosteneffectieve oplossing die veel voordelen biedt, maar ook enkele aandachtspunten kent. Een fundering op staal wanneer dat niet kan, zorgt voor veel ellende!

Op Euro Funderingen kunt u bouwen

Wat is een fundering op staal?

Een fundering op staal is een type fundering waarbij de constructie direct op de draagkrachtige grond rust, meestal op zo’n 80cm diepte. Er zijn verschillende methodes om een fundering op staal te maken, maar in geen geval wordt er gebruik gemaakt van funderingspalen. De naam komt uit het Germaans en betekent zoiets als “op harde bodem”. Het woord “opstal” (van de verzekering), heeft dezelfde oorsprong. Het materiaal staal heeft er niets mee te maken, dat bestond nog niet toen de benaming fundering op staal ontstond.

Deze methode wordt vaak tegenwoordig nog gebruikt bij kleinere bouwprojecten, zoals woningen en bijgebouwen, als de ondergrond dit toelaat.

Voordelen van fundering op staal

Er zijn verschillende technieken om een fundering op staal te maken. Wat ze allemaal gemeen hebben, is dat ze ondiep zijn en geen gebruik maken van palen. Fundering op staal biedt verschillende voordelen, waaronder:

  • Kostenbesparing: Omdat er geen diepe funderingspalen nodig zijn, zijn de kosten vaak lager.
  • Snelle uitvoering: De bouwtijd is korter omdat er minder graafwerkzaamheden nodig zijn.
  • Eenvoudige techniek: De methode is relatief eenvoudig en vereist minder gespecialiseerde apparatuur.

Deze voordelen maken fundering op staal een aantrekkelijke optie voor veel bouwprojecten, mits de grondomstandigheden geschikt zijn.

Risico’s van funderen op staal

Hoewel een fundering op staal een efficiënte oplossing kan zijn, zijn er ook enkele risico’s verbonden aan deze methode. Een van de grootste risico’s is dat de draagkrachtige grondlaag niet altijd even stabiel is. Dit kan leiden tot verzakkingen en scheuren in de constructie. Daarnaast kan de grondwaterstand invloed hebben op de stabiliteit van de fundering. Funderingsherstel kan nodig zijn als er schade optreedt door deze factoren. Het is daarom belangrijk om vooraf grondig grondonderzoek uit te voeren om de geschiktheid van de locatie te bepalen.

We komen helaas vaak genoeg tegen dat we in actie moeten komen om een gloednieuwe aanbouw te redden die op staal gefundeerd is. Binnen een paar maanden gaat de aanbouw verzakken en moeten we funderingsherstel uitvoeren. Maar, ook oudere woningen die al 100 jaar staan komen tegenwoordig vaak in het gedrang door uitdroging en  inklinking van de grond, bijvoorbeeld in gebieden met veengrond.

Funderingsherstel bij schade

Of nu uitdroging van de grond bij bestaande bouw of een gebrekkige constructie van nieuwbouw de oorzaak is van de schade, Funderingsherstel is noodzakelijk om verdere schade te voorkomen!

Euro Funderingen komt in actie met funderingsherstel door het verzakte gebouw terug op hoogte te brengen en de muren te voorzien van een nieuwe fundering. Doorgaans doen wij dit door het aanbrengen van een buispaalfundering, waar de muren op kunnen rusten.

Vraag een offerte aan voor grondonderzoek en funderingspalen

Wilt u weten of u kunt bouwen met een fundering op staal? Bij Eurofunderingen hebben we meer dan 30 jaar ervaring in funderingstechniek. Onze experts staan klaar om u te adviseren en te ondersteunen bij uw project.

Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvende offerte en ontdek hoe wij u kunnen helpen bij het realiseren van een stabiele en duurzame fundering. Bezoek onze website of bel ons op 0511 472191 voor meer informatie.

Waarmee kunnen wij u helpen?

Neem contact met ons op of vraag een offerte aan. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Specialist in beperkte ruimte