Al 19 jaar uw betrouwbare funderingspartner

Sonderen

Home Sonderen

Wat is sonderen?

Sonderen, oftewel het uitvoeren van een sondering, is het bepalen van het draagvermogen van de grond door een staaf met kegelvormige punt, de sondeerconus, in de grond te drukken en daarbij de mechanische weerstand van de grond te meten.

 

Het bepalen van het draagvermogen van de grond

Waarom sonderen?

Wilt u nieuwbouw plegen of een aanbouw realiseren? Dan is er een sondering nodig. Voor de constructie is het nodig om te weten hoe er gefundeerd moet worden: hoeveel palen moeten er de grond in en hoe lang moeten deze palen zijn? Als er zogenoemde ‘slappe lagen’ in de grond aanwezig zijn is het nodig het bouwwerk op palen te plaatsen die tot in de aanwezige zandlaag staan.

Bij een aanbouw bij een bestaand pand is ook nodig om te sonderen. Op een andere plaats dan waar de bestaande bebouwing staat, kan de bodem van een andere samenstelling zijn.

Als er geen sondeeronderzoek wordt uitgevoerd voor de bouw, dan bestaat het risico dat er verzakkingen ontstaan en scheuren in de muren komen. Bespaar veel onnodige kosten achteraf door een grondig sonderingsonderzoek door Euro Funderingen BV uit te laten voeren!

Hoe werkt sonderen?

Het grondonderzoek door Euro Funderingen BV wordt uitgevoerd met een minisondeerrups. Dit is een relatief kleine machine waarmee zowel in beperkte als in lastig bereikbare ruimtes een sondering uitgevoerd kan worden. Ons sondeerapparaat kan bijna alle bouwlocaties bereiken, zowel in- als uitpandig.

Om een sondering te verkrijgen is een tegengewicht nodig. Dit wordt bereikt door het aanbrengen van grondankers. Een andere mogelijkheid is om aan een bestaande betonvloer te verankeren met behulp van geboorde ankerbouten. Onze minisondeerrups heeft een gewicht van circa 1600 kilogram.

De sondering wordt uitgevoerd conform NEN 5140: de bepaling van de conusweerstand en de plaatselijke wrijvingsweerstand van grond bij de elektrische sondeermethode. Hierbij wordt de puntweerstand en eventueel de kleefweerstand gemeten. De meetsignalen die in de computer zijn opgeslagen worden vervolgens op kantoor uitgewerkt in een grafiek die de diepte tegen de conusweerstand weer geeft.

Meer weten?

Sonderen is een technisch verhaal, maar absoluut belangrijk bij nieuwbouw en aanbouw bij bestaande panden. Ook bij funderingsherstel is het mogelijk en vaak aan te raden een sondering uit te voeren. Wilt u meer weten over sonderen? Kijk eens verder rond op onze website of neem contact op met Euro Funderingen BV. Wij vertellen u graag meer over de techniek en werkwijze van sonderen.

Wilt u meer weten over ons familiebedrijf? Stel hier uw vraag