Hoe werkt trillingsarm funderen met stalen buispalen?
Meten is weten, daarom is het uitvoeren van grondonderzoek voorafgaand aan het uitvoeren essentieel om het juiste werkplan te kunnen vaststellen voor een betrouwbare fundering. Lees hier meer over grondonderzoek.
Bij het trillingsarm heien van stalen buispalen wordt er gewerkt met open stalen buiselementen, welke aan de onderkant worden voorzien van een aangelaste stalen plaat (voetplaat genoemd). Als trillingsdemper, en voor de overbrenging van de benodigde slagkracht, wordt er zo’n 75 cm grind in de palen aangebracht waarop het inwendige valblok van de heimachine op kan slaan. Zo wordt de paal de grond in gedreven tot aan de juiste diepte.
Omdat deze methode ideaal is voor beperkte ruimtes, wordt gewerkt met korte buiselementen, de lengte hiervan wordt bepaald door de beschikbare hoogte in de werkruimte. In principe houden we de elementen zo lang mogelijk, maar er kan al worden gewerkt met stukken vanaf één meter. De bovenkant van de buis is voorzien van een tromp, een verwijding. Zodra de paal zover de grond in is geslagen dat hij nog maar een halve meter uitsteekt boven het maaiveld, wordt het volgende buiselement in deze verwijding gezet en rondom elektrisch vastgelast. Zo wordt de buispaal opgebouwd tot de gewenste diepte bereikt is.
Hierna wordt de paal afgewerkt op de juiste hoogte en gevuld met beton en wordt tevens voorzien van (kop)wapening. Nu is de funderingspaal klaar en kan de betonvloer of funderingsbalk van het bouwproject aanbracht worden door de aannemer.
Waarvoor zijn stalen buispalen geschikt?
Stalen buispalen zijn een erg betrouwbare en sterke funderingspalen. Door het lage trillingsniveau is het geschikt voor bouwprojecten in steden, waar het beperken van overlast vaak een vereiste is.
Denk hierbij aan:
- Aanbouw of verbouw van woningen en bedrijfslocaties
- Herstel van funderingen en rechtzetten van gebouwen
- Stadsvernieuwing
- Inpandige funderingen voor vloeren, liften en machines plaatsen
- Aanbrengen van fundering met een beperkte werkhoogte