Hoe zorgt gaswinning voor schade aan gebouwen?
Onze grond is opgebouwd uit verschillende lagen, die door miljoenen jaren heen ontstaan zijn. Het aardgas in Groningen bevindt zich in de grondlaag die zo’n 3,3 kilometer onder de grond zit. Door deze laag weg te halen, wordt de grond onstabiel. Net zoals een blokje uit een Jengatoren halen. Wanneer er maar genoeg “blokjes” gas worden weggehaald, valt de toren: een aardbeving. De lege ruimtes die in de grond zijn ontstaan, worden door zwaartekracht opgevuld door de grond erboven.
Inklinking van de grond gebeurt langzaam. Deze kaart van de TU Delft geeft maar al te duidelijk het probleem aan. De rode stipjes betekenen een daling van 5 mm per jaar. Heel Noordoost Groningen verzakt in rap tempo. De rode stipjes elders in het land, worden veroorzaakt door paalrot door uitdroging van de bodem of inklinking van veengrond en bevinden zich in ondiepe aardlagen. In Groningen vindt de bodemdaling plaats in diepe aardlagen.
Die 5 mm per jaar, wordt door de jaren heen natuurlijk een flink hoogteverschil. Wanneer de grond inzakt, wordt een gebouw instabiel. De funderingspalen zijn niet meer stabiel en verzakken. Hierdoor ontstaan verschillen tussen de ene muur en de andere muur en scheuren deze af.
In 2012 zorgde een grote aardbeving in Huizinge ervoor dat besloten werd om gaswinning af te bouwen. Gezien de economische gevolgen is dit echter een langdurig proces, waardoor in de tussentijd nog steeds veel meer gebouwen worden getroffen. Op 19 april 2024 is de gaswinning definitief gestopt.
Subsidies voor aardbevingsschadeherstel
In tegenstelling tot de recente schade door uitdroging en inklinking, is er al redelijk wat geregeld wat betreft schadevergoedingen voor aardbevingsschade. Het is mogelijk om bij het IMG, vergoeding aan te vragen voor schade, immateriële schade en/of waardedaling van de woning. Ongeveer driekwart van de aanvragen voor schade en waardedaling wordt toegekend. Bij immateriële schade is dit ongeveer de helft.