Euro Funderingen

Funderingsschade Friese veenweidegebied

Hoe Funderingsschade in het Friese veenweidegebied bezighoudt

Het Friese veenweidegebied kent roerige tijden. Het is een waar cultuurhistorisch erfgoed, waar het water bedwongen werd met veenafgravingen en inpoldering om landbouw en veeteelt te kunnen bedrijven en om er te kunnen wonen. Hierdoor is het kenmerkende landschap ontstaan met weilanden, meren, sloten en vaarten.

Maar hierdoor is het Friese veenweidegebied ook kwetsbaar. Door een eeuwenlange cirkel van oxidatie, maaivelddaling en grondwaterpeildaling, is de kwetsbare natuur in gevaar. Er is meer hoogteverschil en er zijn grotere inspanningen nodig om het grondwaterpeil in balans te houden.

Dit is inmiddels zo ver opgelopen dat het eigenlijk niet meer te doen is om dit in balans te houden: de grond is steeds vaker te droog. Dit heeft gevolgen voor de natuur én de mens. Sinds enkele jaren zien we steeds meer Funderingsschade in het Friese veenweidegebied. Doordat het grondwaterpeil te laag is, klinkt de grond in, komen funderingen droog te staan waardoor huizen en gebouwen verzakken.

Betrouwbaar herstel van funderingsschade in het Friese veenweidegebied

In Friesland is al rekening gehouden met laag grondwater. Het grondwaterpeil rondom woningen wordt al kunstmatig hoger gehouden dan in het buitengebied, maar het is niet meer genoeg. 3.500 tot 7.000 woningen in het Friese veenweidegebied lopen risico op funderingsschade, als ze dat niet al hebben. Aldus het Wetterskip Fryslân.

Drooggevallen funderingspalen zijn kwetsbaar voor schimmels. Als de paal verrot, kan het de muren niet meer voldoende steunen en zakken kozijnen scheef en ontstaan scheuren in muren. Ook een gemetselde fundering (fundering op staal) is kwetsbaar. Doordat grond onevenredig inklinkt, kan één hoek van de woning bijvoorbeeld verzakken.

Vroeg in actie komen is essentieel! Hoe eerder de oorzaak wordt verholpen, des te meer schade kan worden voorkomen.

Expertise in Funderingsherstel

Euro Funderingen staat al meer dan 25 jaar garant voor een fundering waar u op kunt bouwen! Met een gedegen onderzoek van de bodem, weten we precies waar we moeten zijn voor een fundering die nog 100 jaar staat.

Op basis van het onderzoek, maken we een berekening voor het nieuwe funderingsplan. In het geval van verzakking, brengen we de muren eerst weer op oorspronkelijke hoogte, waarna we de nieuwe fundering aanbrengen waar de muren op komen te rusten.

U staat er niet alleen voor!

Als uw woning funderingsschade heeft, levert dat veel stress en zorgen op. U maakt zich zorgen over de veiligheid van uw woning, en daarnaast ook nog over de kosten van het herstel, want eerlijk is eerlijk, die kunnen best oplopen.

Gelukkig komt er steeds meer hulp beschikbaar omdat de kern van het probleem erkend wordt. De Provinsje en het Wetterskip hebben samen met natuur- en landbouworganisaties het platform Feangreide Fryslân opgericht om het probleem in kaart te brengen en een aanpak uit te werken.

Vanaf 9 januari 2024 is er subsidie beschikbaar die 80% van de onderzoekskosten vergoed. Medio 2024 komt ook nog subsidie voor het funderingsherstel beschikbaar. Bij het Funderingsloket Fryslân kunnen woningeigenaren terecht voor informatie over funderingsproblematiek.

Euro Funderingen is KCAF erkend voor het herstellen van funderingen met subsidie.

Succesvolle herstelprojecten bij funderingsschade door laag grondwaterpeil

Waarmee kunnen wij u helpen?

Neem contact met ons op of vraag een offerte aan. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Specialist in beperkte ruimte